İlk olarak 1859'da icat edilen vazelin (petrolatum da denir) cildi koruma konusunda uzun bir geçmişe sahiptir. Petrol kuyularında işçilerin yaralarını ve yanıklarını iyileştirmek için kullandıkları yapışkan maddeye hayran olan genç bir kimyager tarafından keşfedildi.

Vazelin, çeşitli iyileştirici ve nemlendirici faydalar sunan; uygun fiyatlı, yaygın olarak kullanılan bir petrol jölesi üründür. Yarı katı jöle benzeri bir maddeden oluşan, mineral yağlar ve mumların bir karışımıdır.

Vazelin nedir, ne işe yarar, faydaları nelerdir

Tıkayıcı olarak da bilinir, nemi içeride tutmak için cilt üzerinde koruyucu bir bariyer oluşturur ve kuruluktan kaynaklanan sürtünme ve tahrişi önlemeye yardımcı olur. Özellikle duştan veya banyodan sonra kullanıldığında nemi kapatmada etkilidir.

Vazelinin ayrıca yara izlerinin görünümünü iyileştirdiği gözlenmiştir. Vazelinin nemlendirici özellikleri, akne veya diğer yaralanmalardan kaynaklanan yara izlerinin görünümünü azaltmaya yardımcı olabilir.

Vazelinin kendisi gözenekleri tıkamaz veya akneye neden olmaz, komedojenik değildir. Ancak yüzünüze fazla sürmeniz kıl köklerinin tıkanmasına neden olabilir.

Evde cilt tahriş edici maddeler tarafından kolayca tahrip olan, hassas cilde sahip kişiler için en iyi seçenek, cildin üstünde koruyucu bir tabaka oluşturan yumuşatıcı bir nemlendirici kullanmaktır. Vazelin, cildi tahriş edici maddelere karşı korurken aynı zamanda nemi hapseder.

Vazelinin Faydaları Nelerdir?

Çatlamış dudakları iyileştirmek, cildi nemlendirmek ve yumuşatmak, aşırı kuru veya çatlamış cildin iyileşmesine yardımcı olmak, topuk çatlaklarını iyileştirmek, göz makyajını temizlemek için kullanılır, saç kırıkları için kullanılır, nemli havalarda saç kabarmasını yönetmek, bukleleri belirginleştirmek, kurumuş elleri onarmak, tırnak etlerini yumuşatmak, çatlamış kuru dudakları tedavi etmek, bebeklerde pişik tedavisinde, yüzerken cildi tuzlu su ve klordan korumak, sürtünmeyi önlemek, tahrişi tedavi etmek, kesikler/yaralar ve yanıklar gibi küçük cilt yaralarının görünümünü iyileştirmek için kullanılır.