Tahkim ve arabuluculuk arasındaki temel fark, arabuluculukta bir arabulucu, ilgili tarafların tüm tarafları memnun edecek bir anlaşmaya varmalarına ve bir anlaşmaya varmalarına yardımcı olurken, tahkimde hakemin rolü bir hakiminkine daha benzerdir. Tahkimde sunulan mevcut kanıtlara ve hukuka odaklanarak bir anlaşmazlığın sonucuna karar veren kişi.

Basitçe söylemek gerekirse, arabuluculuk bir anlaşmazlığı içermez, ancak tahkim içerir. Arabuluculuktan farklı olarak tahkimde, taraflar tahkime gitmeyi kabul etmek zorundadır ve bir tahkim anlaşması imzalamak zorundadırlar.

Tahkim ve Arabuluculuk nedir, arasındaki farklar nelerdir

Tahkim Nedir?

Tahkim, bir hakemin veya birden fazla hakemin, halihazırda sunulan bir anlaşmazlık üzerinde bağlayıcı bir karara vardığı bir süreçtir. Uyuşmazlık sunan taraflar, uyuşmazlıklarını mahkemeye gitmeden özel olarak çözmek için tahkimi seçerler.

Bir tahkim genellikle rızaya dayalıdır ve bu nedenle, bu süreç ancak ilgili tarafların her ikisi de kabul ederse gerçekleşebilir. Her iki taraf da ileride doğabilecek ihtilaflara ilişkin olarak ilgili sözleşmeye tahkim şartı koyar. Bir tahkim sözleşmesi yapıldığında, taraflardan birinin tahkimden tek taraflı olarak çekilme izni yoktur.

Tahkim tarafsız bir süreçtir ve ilgili taraflar, uyruklarını ve dil, tahkim yeri ve uygulanacak hukuk gibi tarafsız faktörleri göz önünde bulundurarak kendi seçtikleri hakemleri seçmelerine izin verilir. Bu, hiçbir tarafın herhangi bir iyilik veya taraf tutmamasını sağlar. En önemlisi, tahkim, gizli bilgilere ve ticari sırlara erişimin kısıtlandığı gizli bir süreç olarak kabul edilir.

Arabuluculuk Nedir?

Arabuluculuk, başka bir özel uyuşmazlık çözüm prosedürünü ifade eder. Arabuluculukta, tarafsız bir üçüncü taraf olarak hareket eden bir arabulucu, genellikle anlaşmazlığa dahil olan taraflara, sorunu çözmeleri ve karşılıklı olarak kabul edilebilir bir çözüme ulaşmaları için yardımcı olur.

Arabuluculuk sürecinde arabulucu tarafsız olarak her iki tarafı da dinler. Arabulucu, bireysel veya ortak oturumlar yoluyla, sunulan konuyu tartışacak ve tanımlayacak, her iki tarafın tutumunu anlayacak ve mevcut ve kabul edilebilir çözüm seçeneklerini keşfedecektir. Ayrıca arabulucular, ilgili tarafları kendi çözümlerini bulmaları için yönlendirir ve teşvik eder. Arabuluculukta arabulucu, taraflar adına herhangi bir karar vermez ve bunun yerine tarafların seçenekleri araştırmasına ve dostane bir çözüme varmasına izin verir.

Tahkim ve Arabuluculuk Arasındaki İlişki Nedir?

- Arabuluculuk ve tahkim, iki özel uyuşmazlık çözüm prosedürüdür.

- Hem tahkim hem de arabuluculuk herhangi bir mahkeme prosedürünü içermez.

- Üçüncü taraf katılımı, bu iki prosedürde de değişen derecelerde gerçekleşir.

Tahkim ve Arabuluculuk Arasındaki Farklar Nelerdir?

- Arabuluculuk, bir arabulucunun ilgili taraflara müzakere ve dostane bir çözüme varmalarında yardımcı olduğu bir süreçtir. Tahkim ise, bir hakemin mevcut kanıtlara ve tahkimde sunulan hukuka odaklanarak bir anlaşmazlığın sonucuna karar verdiği bir süreçtir.

- Bir arabulucunun karar alma sürecine katılımı, bir hakemin rolünden oldukça dardır.

- Arabuluculuk sürecinde arabulucu, tarafları kendi çözümlerini bulmaya teşvik eder. Öte yandan, tahkimde, hakem, önceden sunulmuş bir anlaşmazlık hakkında bağlayıcı bir karara varır.

- Arabuluculuk, arabulucunun taraflara tüm tarafları memnun edecek bir anlaşmaya varmalarına ve müzakere etmelerine yardımcı olduğu bir süreçtir. Öte yandan, tahkimde bir hakem, mevcut kanıtlara ve tahkimde sunulan hukuka odaklanarak bir anlaşmazlığın sonucuna karar verir. Dolayısıyla, tahkim ve arabuluculuk arasındaki temel fark budur.