Sörf ve snowboard arasındaki temel fark, sörfün esas olarak dalgalara ve su kütlelerine bağlı ekstrem bir spor olması, snowboard ise tamamen karada ve kara dayalı ekstrem bir spor olmasıdır.

Sörf ve snowboard, tahta ile yapılan eğlence sporlarıdır. Bu ekstrem sporların her ikisi de dengeleme ve hız üretimi gerektirir. Ancak her ikisi de yüksek risk içeren, bir dizi beceriyle meşgul olmanızı gerektiren sporlardır.

Sörf ve Snowboard nedir, arasındaki farklar nelerdir

Sörf Nedir?

Sörf, bir sörfçünün yüzüstü veya dik bir pozisyonda dalgaları sürdüğü eğlence amaçlı bir su sporudur. İster okyanus ister dalgalı başka bir su kütlesi olsun; sörfçüler, güçlü dalga kırılana ve enerjisini kaybedene kadar su yüzeyinde süzülür.

Sörf söz konusu olduğunda, sörfçüler dört ana sörf dalgası türüyle uğraşırlar. Dökülen dalgalar, yükselen dalgalar, dalan dalgalar ve çöken dalgalardır. Herhangi bir sörfçünün nihai amacı, sörf tahtasıyla bir dalganın kesintisiz kısmında sürmek ve kaymaya devam etmektir. Bununla birlikte yeni başlayanlar çok daha zorlu bir şey denemeden önce genellikle hafif dalgalı su yüzeyinde sörf yapmayı öğrenirler.

Birçok sörf meraklısı, sörfün temelinin, binicinin vücudunu aktif dalgalar üzerinde kaymak için bir planlama yüzeyi olarak kullandığı vücut sörfünde olduğuna inanır. Tarihçilerin kayıtlarına göre sörf, 19. ve 20. yüzyıllar arasında bir spor olarak ortaya çıktı, ancak dalga sürme uygulaması eski Peru ve Polinezya kültürlerinden kaynaklanıyor. Geçen yüzyıl boyunca, dalgalarda sörf yapmak, kaykay, kitesurf, rüzgar sörfü, skimboard, diz kayağı ve bodyboarding gibi karada, suda ve havada eşit olarak diğer birçok eğlence sporunu doğurdu.

Birçok insan sörfü fiziksel güç ve rekabetçi doğa gerektiren bir eğlence etkinliği olarak görür. Ancak, bazı insanlar için sörf, doğa ile bağlantı kurma aracıdır. Onlar için sörf, bir spordan çok bir bağımlılık gibidir.

Snowboard Nedir?

Snowboard, sörften evrimleşmiş eğlence amaçlı bir kış sporudur. Sörf yapmak dalga kuvvetine dayanırken, snowboard'da binici tamamen karla kaplı bir yokuştan iner. Binici, monte edilmiş bir bağlama üzerine yerleştirilmiş özel bir çift çizme giymiş, ayaklarına bağlı snowboard üzerinde durarak yokuştan aşağı iner.

Snowboard, 1960'lardan 1970'lere kadar sörf, kaykay, kayak ve kızak gibi rekreasyonel sporlardan ilham alan, Amerika Birleşik Devletleri'nde geliştirilen ve 1998'de Kış Olimpiyatları'na giren bir spor olarak snowboard olan ekstrem bir spordur.

Modern snowboard'da biniciler, ayaklarının bağlı olduğu büyük boy, tekerleksiz bir kaykay kullanırlar. Ancak boy snowboardun şekli ve ebadı, snowboardcunun boyutuna ve boardun kullanım amacına göre değişiklik gösterebilir. Genel olarak, bir snowboardun ortalama boyutu yaklaşık 5 fit uzunluğunda ve yaklaşık 25 cm genişliğindedir. Ayrıca snowboardcular serbest stil, alp disiplini ve serbest sürüş gibi birçok snowboard stilini uygularlar ve farklı arazilere ve yarışmalara özgü belirli bir ekipman türü ile donatılmıştır.

Sörf ve Snowboard Arasındaki Benzerlikler Nelerdir?

- Sörf ve snowboard, tahta kullanan eğlence sporlarıdır.

- Bu ekstrem sporların her ikisinde de dengeleme ve hız üretimi iki gerekliliktir.

- Hem sörf hem de snowboard yüksek riskli sporlardır.

Sörf ve Snowboard Arasındaki Farklar Nelerdir?

- Sörf, sörfçünün yüzüstü veya dik pozisyonda dalgaları sürdüğü eğlence amaçlı bir su sporudur. Snowboard, binicinin monte edilmiş bir bağlama üzerine yerleştirilmiş özel bir çift bot giyerek ayağına bağlı snowboard üzerinde durarak yamaçtan aşağı indiği bir eğlence kış sporudur.

- Ayrıca, bazı sörf stilleri karada ve havada da uygulanabilse de sörf esas olarak açık su yüzeylerinde yapılır. Ancak snowboard her zaman karada, özellikle kış mevsiminde yapılır.

- Sörf genellikle sörf tahtasının kuyruğuna dayanır. Buna karşılık, snowboard, tahtanın ortasına, ön yarısına doğru dayanır. Basitçe söylemek gerekirse, snowboard yaparken, sürmeye başlamak için öne eğilmeniz ve ağırlığınızı ön ayağınıza vermeniz gerekir. Dalgalarla sörf yapmak söz konusu olduğunda, ağırlığınızı merkezi olarak değil, aynı zamanda tahtanın biraz arkasından da vermeniz gerekir.