Kilolu muyuz değil miyiz ya da sağlıklı bir kilodamıyız, vücudumuz ne durumda, tartılarak öğrenmeye çalışırız. Olay sadece bu kadar basit değil, komplikedir. Ve bunun bilimsel bir açıklaması vardır; vücut kitle indeksi.

Bugün sizlere; vücut kitle indeksi nedir, vücut kitle endeksi hesaplama neye yarar, vücut kitle indeksi nasıl hesaplanır konularını ele alacağız.

Vücut kitle indeksi nedir, nasıl hesaplanır, neye yarar?

Vücut Kitle İndeksi Nedir?

Vücut kitle indeksi, boy ve kilo bazında vücut yağının bir tahminidir. Vücut yağını doğrudan ölçmez, bunun yerine bir tahmin yapmak için bir denklem kullanır. Bir kişinin sağlıksız mı yoksa sağlıklı bir kiloda mı olduğunu belirlemeye yardımcı olabilir.

Yüksek bir vücut kitle indeksi, vücutta çok fazla yağın bir işareti olabilirken, düşük bir vücut kitle indeksi, vücutta çok az yağın bir işareti olabilir.

Bir kişinin vücut kitle indeksi ne kadar yüksekse, kalp hastalığı, yüksek tansiyon ve diyabet gibi belirli ciddi hastalıklarla karşılaşma şansı o kadar yüksek olur. Çok düşük bir vücut kitle indeksi, kemik kaybı, düşük bağışıklık fonksiyonu ve anemi gibi sağlık sorunlarına da neden olabilir.

Vücut kitle indeksi, çocukları ve yetişkinleri vücut ağırlığı sorunları açısından taramada faydalı olsa da sınırları vardır. Sporcularda ve çok kaslı vücutları olan diğer kişilerde vücut yağ miktarını olduğundan fazla çıkabilir. Ayrıca yaşlı yetişkinlerde ve kas kütlesini kaybetmiş diğer kişilerde vücut yağ miktarı düşük çıkarabilir.

Vücut Kitle İndeksi Nasıl Hesaplanır?

Bir kişinin kilosunun, boyunun karesine bölünmesiyle hesaplanır. Örneğin; 65kg / 1.70 cm2 = 22.49 Vücut kitle indeksi. Vücut kitle indeksi, her yaştan ve cinsiyetten insan için aynı şekilde hesaplanır. Ancak yetişkinler ve çocuklar için farklı yorumlanır.

Kilo / Boyun karesi = Vücut kitle indeksi, formülüne göre hesaplandıktan sonra çıkan sonuç, 20 yaş üstü yetişkinlerde (kadın/erkek fark etmez);

18.5'in altında : Zayıf bir vücut

18.5 - 24.9 : Normal (Sağlıklı)

25.0 - 29.9 : Kilolu

30.0 - 34.9 : Obez

35 ve üzeri : Aşırı Obez, kabul edilir.

Vücut kitle indeksi 20 yaş altı kişiler için farklı yorumlanır. Tüm yaş grupları için aynı formül kullanılırken, çocuklar ve ergenler için etkileri yaşa ve cinsiyete göre değişebilmektedir. Vücut yağ miktarı yaşla birlikte değişir. Genç erkek ve kızlarda da farklıdır. Kızlar genellikle daha yüksek miktarda vücut yağı alır ve onu erkeklerden daha erken geliştirir.

20 yaş altı çocuklarda: Kilo / Boyun karesi = Vücut kitle indeksi, formülüne göre hesaplanır ve çıkan sonuç, yüzdelik Persentil tablosuna göre bakılır. Bu yüzde;

%5'in altında : Zayıf

%5 - %84.9 : Normal (Sağlıklı)

%85 - %94.9 : Kilolu

%95 ve üzeri : Obez, kabul edilir.

Vücut Kitle İndeksi Hesaplama Neye Yarar?

İnsanlar enerji dengesizliği sonucu kilo alırlar. Vücudun işlevini yerine getirebilmesi için besinlerden belirli bir miktarda enerjiye ihtiyacı vardır. Bu enerji kalori şeklinde elde edilir. Vücudunuzun kullandığı veya her gün yaktığı kadar kalori tükettiğinizde, kilonuz genellikle aynı kalır. Yaktığınızdan daha fazla kalori alırsanız, zamanla kilo alırsınız.

Enerji dengesizliği kesinlikle kilo alımına en büyük katkıda bulunanlardan biridir. Ancak ideal kilonuz öncelikle genetik, yediğiniz yiyecek türleri ve ne kadar egzersiz yaptığınıza bağlıdır.

Yüksek bir vücut kitle indeksiniz varsa, sağlıklı bir kilo için düşürmelisiniz. Yüksek bir vücut kitle indeksiniz varsa; kalp hastalıkları, yüksek tansiyon, karaciğer hastalıkları, kireçlenme, şeker hastalığı (Tip 2 diyabet), felç, safra taşları hastalığı; meme, kolon ve böbrek kanserleri gibi hastalıklara yakalanma ihtimaliniz artar.

Vücut yağının çok olması yukarıdaki sağlık riskleriyle daha fazla ilişkili olduğunu göstermektedir. Haftada en az 3 kez egzersiz yaparak vücut yağını azaltabilir ve daha sağlıklı bir kiloya ulaşabilirsiniz. Sadece acıktığınızda, dikkatli beslenmek ve işlenmemiş gıdalardan zengin bir diyet seçmek gibi belirli diyet alışkanlıklarınınız olmalı.;

Yüksek bir vücut kitle indeksi sağlık sorunlarına neden olabileceği gibi, çok düşük bir vücut kitle indeksi de sağlık sorunlarına yol açabilir. Yeterli vücut yağının olmaması şu hastalıklara davetiye çıkarabilir; kemik kaybı, bağışıklık fonksiyonu düşüklüğü, kalp hastalıkları, demir eksikliği anemisi.