Toplama PC için gerekli parçalar hangileridir? Bilgisayarın temel parçaları isimleri listesi ve ayrıntılı açıklaması. Bilgisayar toplamak için gerekli tüm parçalar. Toplama PC için gerekli parçalar hangileridir? Bilgisayar kasası içindeki olmazsa olmaz parçalar nelerdir tanıyalım.

Bilgisayar donanımı parçaları listesindeki; Anakart, işlemci (CPU), grafik kartı (GPU), ram (bellek), depolama aygıtları (SSD, NVME SSD, HDD), soğutma (fan), güç kaynağı birimi (PSU), monitör, fare (mouse) ve klavye nedir?

Bilgisayar donanımı parçaları listesi nelerdir

Bir PC oluşturmak için hangi bilgisayar parçalarına ihtiyacınız var, merak ediyor musunuz? Sıfır kurulu bir bilgisayar almak istemiyor. Kendiniz tüm parçalarını seçerek, bütçenize ve keyfinize göre bir bilgisayar mı kurmak istiyorsunuz.

Kendi toplama bilgisayarınızı kurarken, bir yandan da bilgisayarın tüm donanım bileşenlerinin iç işleyişini ve her şeyin nasıl birbirine uyduğuna dair pek çok fikir edinirsiniz. Olası herhangi bir sorunda, PC’nizin kasasında gerçekte neler olup bittiğine dair önceden hiçbir fikriniz yokken, şimdi çok daha kolay bir şekilde sorun giderebilirsiniz.

Toplama bilgisayar yaptığınızda, daha sonra parçalarda yükseltme yapacağınız zaman size kolaylık sağlar. Oyun, 3d oluşturma, modelleme, grafik tasarım, video düzenleme veya başka bir şey için sıfır bilgisayar (PC) alabileceğiniz gibi kendinizde toplama bilgisayar yapabilirsiniz.

Ayrıca kendi bilgisayarınızı oluşturmak, önceden oluşturulmuş bir bilgisayar almaktan çok daha ucuzdur. PC donanımlarını araştırırken, tek tek satın alırken ve bunları kendiniz monte ederken maliyette tasarruf sağlarsınız.

Bilgisayar donanımı parçaları (bileşenleri) nelerdir?

1- Anakart

Anakart, diğer tüm bilgisayar donanım bileşenlerinin ekleneceği basılı devre kartıdır. Diğer tüm parçalarınızı yöneten ve birbirine bağlayan merkezi bir merkez gibidir.

Anakart, güç kabloları ve veri kabloları gibi kablolar için konektörlere, GPU'lar (grafik kartı) gibi kartlar için yuvalara ve CPU'lar (işlemci) için yuvalara sahiptir. Ayrıca transistörler, kapasitörler, jumperlar ve diğer birçok küçük parça gibi birçok küçük yapı taşı vardır ve bunların hepsi farklı donanım bileşenlerinizin birlikte iyi çalışmasını sağlamaya yöneliktir.

2- İşlemci (CPU)

CPU, bilgisayarın merkezi işlem birimidir ve onsuz hiçbir şey çalışmaz. Bir bilgisayarda yaptığınız hemen hemen her şeyin bir şekilde CPU tarafından hesaplanması gerekir, bu nedenle hızlı bir CPU'ya (yüksek Ghz ve yüksek çekirdek sayısı) sahip olmak PC’nizi daha hızlı hale getirecektir.

Anakartın üzerinde kendi yeri (soketi) vardır, CPU oraya takılır. Her CPU tipinin 2066, lga1200, am4, tr4 ve benzeri bir adı olan belirli bir soketi vardır ve anakartın uyumlu olması için tam olarak aynı sokete ihtiyacı olacaktır. Bu genellikle kendi bilgisayar yapınız için yeni parçalar seçmenin ilk adımıdır. Bir CPU seçin, hangi sokete sahip olduğunu kontrol edin ve ardından uyumlu bir anakart seçin.

3- CPU (İşlemci) Soğutucusu

Güç çeken her şey aynı zamanda ısı üretir ve CPU çok fazla ısı üretir ve sorunsuz çalışabilmesi için soğutulması gerekir. Bunun için işlemcinin üstüne gelen bir CPU soğutucusu gereklidir.

CPU ve soketinizle uyumlu bir CPU-soğutucunuz olduğundan emin olun. Soğutucu, anakart ve CPU soketi ile aynıdır. CPU ve sokete uymalıdır.

4- Grafik Kartı (GPU)

Grafik kartının görevi, görsellerle ilgili olan her şeyi işlemek ve bu görselleri (görüntüler, kullanıcı arayüzü, GUI) monitöre yansıtmaktır. İki ana GPU türü vardır, entegre GPU (IGPU) ve ayrı GPU.

Entegre GPU, CPU'ya entegre edilmiştir. Bu, bazı CPU'larda zaten yerleşik bir grafik yongası olduğu ve monitör takmak için ek bir GPU'ya ihtiyacınız olmayacağı anlamına gelir. CPU'nuzda entegre bir grafik yongası varsa, monitörünüzü anakart üzerindeki ekran adaptörüne bağlayabilirsiniz. Ancak entegre GPU'ların performansları çok sınırlıdır.

Genellikle kelime işleme ve bazı küçük oyunlar gibi hafif görevler için yeterince iyidirler, ancak 3d GPU oluşturma, üst düzey oyun, video düzenleme, grafik tasarım ve diğerleri gibi grafik ağırlıklı görevler yapmak istediğiniz zaman, kendinize ayrı bir GPU almanız gerekecek.

5- Bellek (Ram)

Rastgele erişim belleği (ram), bilgisayarı bir beyine benzetecek olursanız, kısa süreli bellek parçasıdır. Ram, CPU tarafından aktif olarak üzerinde çalışılan verileri depolar. Ram çok hızlı okuyabilir ve yazabilir, ancak güç (yani bilgisayar) kapatıldığında bilgileri tutmaz.

Anakartınızda yeterli ram yuvası olduğu sürece sadece 1-2-4 ve hatta 8 modül alabilirsiniz. Bir anakart, RAM’in takıldığı ram yuvalarına sahiptir. Daha fazla modüle sahip olmak elbette ram kapasitenizi artıracaktır.

6- Depolama (HDD / SSD / NVME SSD)

Bilgisayar, ram güç olmadan hiçbir şeyi depolayamayacağından ve zaman zaman bilgisayarımızı kapatmak durumunda kalacağımızdan dolayı, güç kapalıyken bile depolanan verilerini koruyan bir depolama ortamına ihtiyaç duyar.

Bilgisayarda 3 tür depolama türü vardır; HDD, SSD ve NVME SSD. Üçü de hemen hemen aynı şeyi yapar, sizin için veri depolarlar. Üçü arasındaki temel fark hızdır. HDD en yavaşı, SSD orta hızda ve NVME SSD en hızlıdır.

Hem HDD'ler hem de SSD'ler, bir sata kablosu aracılığıyla anakart üzerindeki bir sata fişine takılır. Ayrıca PSU'dan bir güç kablosu aracılığıyla aldıkları güce de ihtiyaçları var. NVME SSD ise doğrudan Anakarta takılı. Küçüktürler ve ekstra kablo gerektirmez.

7- Güç Kaynağı Birimi (PSU)

iyi bir şekilde bilgisayar bileşenleri seçtiniz, ancak PC’ye güç sağlamak için bir güç kaynağı olmadan pek bir işe yaramayacaklar.

Piyasada farklı watt veya verimliliğe sahip o kadar çok PSU markası var ki hangisini alacağınıza karar vermek oldukça zor olabilir. Önemli olan, mevcut PC parçalarınızın kararlı çalışması için ne kadar watt'a ihtiyaç duyacağıdır. Ya da ileride bilgisayarınızı daha da yükseltecekseniz daha güçlü bir güç kaynağı satın almalısınız.

8- Daha Fazla Soğutma

İşlemci için CPU soğutucusu hakkında bilgi vermiştik. CPU, bir bilgisayarda soğutulması gereken tek PC donanımı değildir. Grafik kartının da soğutulmaya ihtiyacı var ama onunda üzerinde kendi özel soğutucusu var. Güç kaynağı biriminin de kendine özel soğutucusu (fanı) var.

Peki ekstra fan (soğutucu) nereye gereklidir. PVC kasası genellikle kapalı olduğundan ve kasanın içindeki bilgisayar bileşenleri, soğutulabilmek için tercihen soğuk havaya ihtiyaç duyduğundan, bilgisayar kasasının dışından kasaya daha soğuk hava üflemenin bir yolu olmalıdır.

Bu durum, kasa fanlarını kasanın içine takılarak yapılır. Bunlar bilgisayarınızın önündeki soğuk havayı çeker ve sıcak havayı bilgisayarınızın arkasından dışarı üfler. Bu şekilde PC kasasının içi ve tüm bilgisayar donanımları ideal olarak güzel ve serin kalır.

9- Monitör (Ekran)

Tabii ki, bilgisayarda neler olduğunu görebilmek için; boyut, renk, çözünürlük, en boy oranı vb. özelliklere sahip monitör gibi bir tür görüntüleme cihazına ihtiyacınız var. Bir oyun monitörü, grafik tasarım ve profesyonel renk derecelendirme veya video düzenleme gibi alanlarla ilgileniyorsanız, iyi bir monitöre daha fazla yatırım yapmalısınız.

10- Mouse (Fare) ve Klavye

Ve son olarak geldik giriş cihazları olan; fare ve klavyeye. Olmazsa olmaz parçalardandır Mouse ile bilgisayar üzerinde imleç yardımıyla hareketler yapıp, klavye ile bilgisayara veri girişi yapabilirsiniz.

Evet bir bilgisayar oluşturmak için gereken tüm parçaları öğrendiniz ve sahipsiniz. Şimdi yapmanız gereken yıldız tornavida ve bilgisayar montajı kılavuzu ya da videosu ile parçaları birleştirip. Yeni bilgisayarınızın (PC’nizin) tadını çıkartmakta.