Hafıza kartları, cep telefonları, dijital kameralar ve diğer el cihazları gibi elektronik cihazlarda veri depolamak için kullanılır. Bilgisayarlarda kullanılan flash bellek gibidir. Hafıza kartını cihazınızdan çıkarsanız bile veri kaybı yaşanmaz. Hafıza kartları yeniden kullanılabilir, biçimlendirilebilir ve karttaki veriler silinebilir.

Hafıza kartı seçerken dikkat etmeniz gereken; depolama kapasitesine, fiyatına, aktarım hızına, kartın boyutuna ve ve cihazınıza uyumluluğuna bakarak seçmelisiniz. Belirli bir tür veya belirli bir bellek kartı boyutunu destekleyip desteklemeyeceği cihazlara bağlıdır. Farklı tipte hafıza kartları vardır. En yaygın bellek kartı türleri, Micro ve Normal türevlerinde Secure Digital ve Compact Flash'tır.

Hafıza kartı nedir ve çeşitleri (türleri) nelerdir?

Hafıza Kartı Çeşitleri (Türleri) Hangileridir?

- Compact Flash Hafıza Kartı

Compact Flash, fotoğrafçılar tarafından kullanılan CF Kart olarak da bilinir. CF kartların boyutu SD kartlardan çok daha büyüktür ve daha az kullanılır. Daha büyük depolama sunarlar ve çalışma süresi hızı daha yüksektir. Farklı kapasitelere sahip 2 tip Compact Flash hafıza kartı vardır: Tip 1 kartlar 42,8 mm x 36,4 mm x 3,3 mm kalınlığında, Tip 2 kartlar 42,8 mm x 36,4 mm x 5,5 mm kalınlığındadır.

- Güvenli Dijital Hafıza Kartı

Secure Digital, SD hafıza kartın temel biçimidir. SD hafıza kartın boyutu 32 mm x 24 mm ve 2,1 mm kalınlığındadır. Bu SD kartların boyutu 4 GB (Gigabayt) ile sınırlıdır. Bu kartların hızı diğer SD kartlardan daha düşüktür.

- Güvenli Dijital Yüksek Kapasite (SDHC) Hafıza Kartı

SDHC (Secure Digital High Capacity Card) kartları, videoların yanı sıra yüksek çözünürlüklü fotoğrafları depolamak için tasarlanmıştır. Bu kartın boyutu ve şekli standart SD kart ile aynıdır 4 GB (Gigabayt) belleği destekleyen herhangi bir SD kart, bir SDHC hafıza kartıdır. SDHC kartların depolama kapasitesi 64 GB'a (Gigabayt) kadardır.

Sınıf 2 SDHC kart, Minimum 2 MB/sn hızı destekler. Sınıf 4 SDHC kart, Minimum 4 MB/sn hızı destekler. Sınıf 6 SDHC hafıza kart, Minimum 6 MB/sn hızı destekler. Sınıf 8 SDHC kart, Minimum 8 MB/sn hızı destekler. Sınıf 10 SDHC kart, Minimum 10 MB/sn hızı destekler.

- Güvenli Dijital Genişletilmiş Kapasite (SDXC) Hafıza Kartı

SDXC (Secure Digital Extended Capacity) kart, SDHC hafıza kartının daha yüksek bir versiyonudur. Bu kartların Depolama Kapasitesi 64 GB (Gigabayt) ve 2 TB'a (Terabayt) kadar çıkabilmektedir. Sınıf 1 SDXC hafıza kartı minimum 10 MB/sn hızı desteklerken Sınıf 3 SDHC hafıza kartı minimum 30 MB/sn hızı destekler.

- Mikro Güvenli Dijital Yüksek Kapasite (MicroSDHC) Hafıza Kartı

MicroSDHC (Micro Secure Digital High Capacity) kart, 32 GB'a (Gigabayt) kadar veri depolar. SDXC gibi saniyede 10 MB'a kadar aktarım yapabilir. Micro Secure Extended Capacity (MicroSDXC) hafıza kartı, 32 GB (Gigabayt) ve 2 TB'a (Terabayt) kadar depolamayı destekleyen SDXC ile aynıdır. Verileri MicroSD ve MicroSDHC hafıza kartından daha hızlı aktarır.

- Aşırı Dijital Resim Hafıza Kartı

Extreme Digital Picture Card, xD-Picture Card olarak da adlandırılır ve dijital fotoğraf makinelerinde kullanılan çıkarılabilir bir flash bellektir. Fuji filmi ve Olympus tarafından geliştirilmiştir. 20 mm x 25 mm boyutlarında ve 1,7 mm kalınlığındadır.

- Sony Bellek Çubukları Hafıza Kartı

Sony Memory Stick'ler kompakt ve hafiftir ve dijital kameralar, kaydediciler vb. gibi çeşitli cihazlarda kullanılır. Bir adaptör kullanılarak Memory Stick PRO hafıza kartı ile uyumlu tüm cihazlarla kullanılabilir. Memory Stick Micro (M2) boyutu 15 mm x 12,5 mm x 1,2 mm iken Memory Stick PRO boyutu 50 mm x 21,5 mm x 2,8 mm'dir. Yüksek megapiksel dijital kameralarda ve dijital kameralarda kullanılır. Memory Stick PRO DUO hafıza kartının boyutu 31 mm x 20 mm x 1,6 mm'dir. Memory Stick PRO Duo, Memory Stick PRO ortamının gelişmiş özelliklerini sağlar.