Eminim şu cümleyi daha önce defalarca duydunuz; "düzenli egzersiz sağlığın için iyidir ve kilo vermene yardımcı olur". Tabi ki söylemesi kolay yapması zor gözüken bir mesele. Ya meşgulsünüz ya hareketsiz bir işiniz var ya da egzersiz alışkanlıklarınızı henüz değiştirmediniz. Güzel haber şu ki, başlamak için asla geç değildir.

İlk olarak yavaştan başlayabilir, sonra hayatınıza daha fazla fiziksel aktivite sığdırmanın yollarını bulabilirsiniz. Egzersize başladıktan sonra, en fazla faydayı elde etmek için yaşınıza göre önerilen egzersiz miktarını bulmaya çalışın. Bunu yapabilirseniz, bunun getirisi olarak kendinizi daha iyi hissedersiniz, birçok hastalığın önlenmesine veya kontrol altına alınmasına yardımcı olur ve muhtemelen daha uzun süre sağlıklı yaşarsınız.

Egzersizin sağlığa faydaları nelerdir

Egzersiz yapmanın yararları nelerdir?

Kilonuzu kontrol etmenize yardımcı olur

Diyetle birlikte egzersiz, kilonuzu kontrol etmede ve obeziteyi önlemede önemli bir rol oynar. Kilonuzu korumak için yediğiniz ve içtiğiniz kaloriler yaktığınız enerjiye eşit olmalıdır. Kilo vermek için yediğinizden ve içtiğinizden daha fazla kalori yakmalısınız.

Kalp hastalıkları riskini azaltır

Egzersiz kalbinizi güçlendirir ve kan dolaşımınızı iyileştirir. Artan kan akışı vücudunuzdaki oksijen seviyelerini yükseltir. Bu da yüksek kolesterol, koroner arter hastalığı ve kalp krizi gibi kalp hastalıkları riskinizi düşürmenize yardımcı olur. Düzenli egzersiz, kan basıncınızı ve trigliserit (yağ depo hücreleri) seviyenizi de düşürebilir.

Vücudunuzun kan şekeri ve insülin seviyelerini yönetmesine yardımcı olur

Egzersiz, kan şekeri seviyenizi düşürebilir ve insülininizin daha iyi çalışmasına yardımcı olabilir. Bu, metabolik sendrom ve tip 2 diyabet (şeker hastalığı) riskinizi azaltabilir. Ve zaten bu hastalıklardan birine sahipseniz, egzersiz onu kontrol altına almanıza yardımcı olabilir.

Sigarayı bırakmanıza yardımcı olur

Egzersiz, isteklerinizi ve yoksunluk belirtilerinizi azaltarak sigarayı bırakmanızı kolaylaştırabilir. Ayrıca sigarayı bıraktığınızda kazanabileceğiniz kiloyu sınırlamanıza yardımcı olabilir.

Ruh sağlığınızı ve ruh halinizi iyileştirir

Egzersiz sırasında vücudunuz ruh halinizi iyileştirebilecek ve kendinizi daha rahat hissetmenizi sağlayacak kimyasallar salgılar. Bu, stresle başa çıkmanıza ve depresyon riskinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Yaşlandıkça düşünme, öğrenme ve yargılama becerilerinizi korumaya yardımcı olur

Egzersiz, vücudunuzu beyninizin yapısını ve işlevini iyileştiren proteinleri ve diğer kimyasalları salması için uyarır.

Kemiklerinizi ve kaslarınızı güçlendirir

Düzenli egzersiz, çocukların ve gençlerin güçlü kemikler oluşturmasına yardımcı olabilir. Hayatın ilerleyen dönemlerinde, yaşla birlikte gelen kemik yoğunluğu kaybını da yavaşlatabilir. Kas güçlendirme aktiviteleri yapmak, kas kütlenizi ve gücünüzü artırmanıza veya korumanıza yardımcı olabilir.

Kanser riskini azaltır

Kolon, meme, rahim ve akciğer kanseri dahil olmak üzere bazı kanser risklerini azaltır.

Düşme riskinizi azaltır

İleri yaştaki yetişkinler için orta yoğunlukta aerobik aktiviteye ek olarak, denge ve kas güçlendirici aktiviteler yaparsanız düşme riskinizi azaltmaya yardımcı olur.

Uyku kalitenizi iyileştirir

Egzersiz, daha hızlı uykuya dalmanıza ve daha uzun süre uykuda kalmanıza yardımcı olabilir.

Daha uzun süre yaşama şansınızı artırır

Fiziksel aktivitenin kalp hastalığı ve bazı kanserler gibi önde gelen ölüm nedenlerinden dolayı, erken ölme riskinizi azaltabilir.

Not: Günlük rutin aktivitelerinizi daha aktif hale getirin. Arkadaşlarınızla ve ailenizle daha aktif olun. Hedefler belirlemek ve motive kalmak için ilerlemenizi takip edin. Egzersizi daha eğlenceli hale getirin. Hava kötü olduğunda bile yapabileceğiniz aktiviteler bulun.