Bazı kişiler inci gibi beyaz dişlere sahip olsa da çoğu insanın dişleri biraz daha donuktur (sarımsı). Pek çok şey dişlerimizin rengini etkileyebilir ve onları sarı renk tonuna dönüştürebilir, bu da rahat gülümsemekte tereddüt etmemize neden olabilir. Diş renginin sararmasının çoğu nedeni 2 ana kategoride olur, dışsal ve içsel lekeler.

Dişler neden sararır, evde nasıl diş beyazlatılır

Diş sararması neden olur? İçsel ve dışsal lekelenme nedir?

1- Dişte dışsal sararma

Dişlerin en dıştaki sert tabakası olan minenin yüzeyini etkiler. Diş minesi kolayca lekelenebilse de bu lekeler tipik olarak çıkarılabilir veya düzeltilebilir. Diş sararmasının en başta gelen nedeni yaşam tarzıdır. Örneğin; Sigara, kahve veya çay içmek, tütün çiğnemek diş sararmasına davetiye çıkarır.

Bazı yiyecek veya içeceklerde dişlerinizi lekeleyebilir. Kırmızı şarap, kola, çikolata, soya sosu, balzamik sirke, spagetti sosu ve köriler gibi koyu soslar dahil olmak üzere koyu renkli yiyecek ve içecekler dişlerin rengini bozabilir. Ayrıca üzüm, yaban mersini, kiraz, pancar ve nar gibi bazı meyve ve sebzelerin dişleri lekeleme potansiyeli vardır. Bu maddeler, diş minesine yapışabilen pigment üreten maddeler olan kromojenler bakımından yüksektir. Basit karbonhidratlarda yüksek bir diyet, dondurma ve şekerlemeler dişleri lekeleyebilecek diğer nedenlerdir.

Dış mine aşındıkça alttaki sarımsı dentin daha görünür hale gelir. Asitli yiyecek ve içecekler diş minesini aşındırarak ve pigmentlerin dişlere tutunmasını kolaylaştırarak lekelenmeyi teşvik edebilir. Şarap ve çayda bulunan acı bir bileşik olan tanen, kromojenlerin diş minesine yapışmasına da yardımcı olur ve bu da sonuçta lekelenmeye neden olur. Çaya süt ekleyerek dişlerde lekelenme olasılığını azaltabilirsiniz.

2- Dişte içsel sararma

Dişin dentin adı verilen iç yapısında içsel lekeler oluşur. Çok sayıda ilaç dişlerde içsel lekelere neden olabilir. Bakterileri azaltabilen ve diş eti iltihabını tedavi edebilen bir bileşik olan klorheksidin içeren reçeteli güçlü gargara kullanmak dişlerde kahverengi renklenmelere neden olabilir. Ayrıca akne önleyici ilaç minosiklin, tetrasiklin türevidir ve dişlerde leke bırakır. Kemoterapi tedavilerinin yanı sıra, baş ve boyuna radyasyon uygulanması içsel lekelere neden olabilir.

Florür, mineyi güçlendirerek ve çürümeyi önleyerek dişler için faydalı olsa da minerali çok fazla almak diş renginiz için iyi değildir. Aşırı miktarda florürden kaynaklanan floroz, dişlerde soluk beyaz çizgilere veya kahverengi lekelere neden olabilir. Diş tedavileri de dişlerin koyulaşmasına neden olabilir.

Not: Dışsal ve İçsel lekelenmenin haricinde, diş renginin bozulmasının diğer bazı nedenleri; ağız travması, genetik (kalıtımsal), kötü diş bakımı ve ağız hijyeni, kronik ağız kuruluğu veya tükürük eksikliği, yaşlanma, hastalıklar ve yaralanmalardır.

Evde dişler nasıl beyazlar? Diş beyazlatma yöntemleri nelerdir?

Dişlerinizi beyazlatmak için evde deneyebileceğiniz birçok seçenek vardır. Yalnız çok dikkatli olun, yöntemler yanlış veya çok uzun süre kullanılırsa, diş minesine veya diş etlerine zarar verebilirsiniz, bu da diş hassasiyetine ve çürüklere neden olabilir. Dişlerinizi beyazlatmanın en iyi yolu lekeleri oluşmadan önlemektir. İyi ağız hijyeni uygulayın ve düzenli diş kontrolü yaptırın.

1- Dişlerinizi düzenli fırçalayın

İlk yapmanız gereken dişlerinizi günde 2-3 kere ve en az 2-3 dakika, doğru şekilde fırçalayın. Dişlerin sararmasına neden olabilecek yiyecek ve içecekleri tükettikten, yarım saat sonra dişlerinizi fırçalamanız çok önemlidir.

Özellikle asitli yiyecek ve içecekleri tükettikten hemen sonra dişlerinizi fırçalamayın. Hemen fırçalamak asitlerin mineyi daha fazla fırçalamasına ve aşınmaya yol açmasına neden olabilir.

2- Kabartma tozu ve hidrojen peroksit kullanmak

Kabartma tozu ve hidrojen peroksitten yapılmış bir macun kullanmanın, lekelerden kurtulmak için plak birikimini ve bakterileri yok ettiği biliniyor.

1 yemek kaşığı karbonatı 2 yemek kaşığı hidrojen peroksit ile karıştırarak macun haline getirin. Bu macunla fırçaladıktan sonra ağzınızı suyla iyice çalkalayın. Aynı oranda malzemeleri gargara yapmak için de kullanabilirsiniz. Veya karbonatı suyla deneyebilirsiniz.

Ayrıca kabartma tozu ve peroksit içeren diş macunu kullanabilirsiniz. Diş lekelerini çıkarmada ve dişleri beyazlatmada etkili ve güvenlidir ve günlük olarak kullanılabilinir.

3- Hindistan cevizi yağı kullanmak

Hindistan cevizi yağı dişleri beyazlatmaya yardımcı olan plak ve bakterileri ağızdan uzaklaştırdığı söyleniyor. 1-2 çay kaşığı sıvı hindistan cevizi yağını ağzınızda 10 ila 30 dakika boyunca çalkalayın.

Yağın boğazınızın arkasına temas etmesine izin vermeyin ve sakın yutmayın. İşlem sonunda ağzınızı suyla iyice çalkalayın ve ardından 1 bardak su için. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

4- Elma sirkesi kullanmak

Elma sirkesi dişleri beyazlatmak için az miktarlarda kullanılabilir. 2 çay kaşığı elma sirkesini 1 su bardağı su ile karıştırarak 30 saniye boyunca ağzınızda çalkalayın (gargara yapın). Ardından suyla durulayın ve dişlerinizi güzelce fırçalayın.

Elma sirkesi, dişlerin sertliğine ve yüzey yapısına zarar verme potansiyeline sahip olduğu unutulmayın. Bu nedenle, dikkatli kullanın ve yalnızca kısa süreler için kullanın.

5- Limon, portakal veya muz kabukları kullanmak

Limon, portakal, muz kabuğu ve bazı narenciye kabuklarında bulunan bileşik olan d-limonen ve sitrik asit dişlerinizi beyazlatmaya yardımcı olur. Meyve kabuklarını yaklaşık 2 dakika boyunca dişlerinize nazikçe sürün. Ardından ağzınızı iyice çalkalayın ve dişlerinizi fırçalayın.

Bu meyveler asidik olduğundan bu stratejiyi kullanırken dikkatli olun. Asit dişlerinizi aşındırabilir. Dişlerinizin daha hassas hale geldiğini fark ederseniz, lütfen bu yöntemi kullanmayı bırakın.

6- Aktif kömür kullanmak

Dişlerinizdeki lekeleri çıkarmak için aktif kömür kullanabilirsiniz. Aktif kömür oldukça emici olduğu için dişlerinizdeki pigmentleri ve lekeleri çıkarabileceğine inanılıyor. Ağızdaki bakteri ve toksinlerden de kurtulduğu söyleniyor.

Bir kapsül aktif kömür açın ve içindekileri diş fırçanıza koyun. 2 dakika boyunca küçük daireler kullanarak dişlerinizi çok nazikçe fırçalayın ve sonra tükürün. Aşındırıcı olabileceğinden özellikle diş etlerinizin etrafındaki bölgede dikkatli olun.

Ayrıca aktif kömürü az miktarda suyla karıştırarak gargara yapabilirsiniz. Bu solüsyonu 2 dakika çalkalayın ve ardından tükürün. Aktif kömür kullandıktan sonra ağzınızı suyla iyice çalkalayın.

7- Su içeriği yüksek meyve ve sebzeler yemek

Yüksek su içeriğine sahip çiğ meyve ve sebze yemenin dişlerinizi sağlıklı tutmanıza yardımcı olabileceği söylenir. Su içeriğinin dişlerinizi ve diş etlerinizi sarı dişlere yol açan plak ve bakterilerden arındırdığı düşünülmektedir.

Yemeğin sonunda gevrek meyve ve sebzeleri çiğnemek tükürük üretimini artırabilir. Bu, dişlerinize yapışan yiyecek parçacıklarını gidermeye ve zararlı asitleri temizlemeye yardımcı olabilir.

Not: Bu yöntemleri denediyseniz ve başarılı olamadıysanız, diş hekiminize danışın. Başka bir tedavi yönteminin daha iyi bir seçenek olup olmadığını belirlemenize yardımcı olabilir. Ayrıca yukarıdaki yöntemleri denerken çok dikkatli olun ve aşırıya kaçmayın. Ayrıca birkaç denemeden sonra dişinizde hassasiyet oluşur veya başka bir olumsuzluk görürseniz, anında yöntemi denemeyi bırakın.