Çikolata, çocuğundan gencine - kadınından erkeğine çoğu kişi sever. Atıştırmalığı vardır, kahvaltıda yeriz, pastalarda/keklerde kullanırız.

Peki çok severek yediğimiz çikolatanın Bitter türü nasıldır. Bitter çikolata flavonoidler ve diğer antioksidanlar açısından zengindir. Bitter çikolata, Theobroma kakao ağacından kakao çekirdekleriyle yapılır. Bitter çikolatanın sağlığa faydaları, brokoli kadar kapsamlı olmasa da kesinlikle diğer tatlılardan daha ağır basar.

Dengeli bir diyete ekleyebileceğiniz bitter çikolata miktarı, mevcut sağlığınıza ve genel hedeflerinize bağlıdır. Sık sık küçük 1-2 kare bitter çikolata, tatlı isteğinizi kontrol altında tutmak için yeterlidir. Tabi ki herhangi bir kronik sağlık sorununuz veya hastalık için risk faktörleriniz varsa, diyetinize bitter çikolata eklemeden önce doktorunuzdan veya başka bir sağlık uzmanından tıbbi yardım almak her zaman en iyisidir.

Bitter çikolatanın faydaları ve zararları nelerdir

Bitter Çikolatanın Sağlığa Faydaları Nelerdir?

- Vitamin ve Mineraller İçerir

Kakao içeriği yüksek olan bitter çikolata; lif, demir, magnezyum, bakır ve manganez, potasyum, fosfor, çinko ve selenyum içermektedir.

Vücudunuz mineralleri kaslarınızı, kalbinizi, kemiklerinizi ve beyninizin düzgün çalışmasını sağlamak gibi birçok farklı işlev için kullanır. 30 gram Bitter çikolatanın; 2.2 gramı Protein, 3.09 gramı Lif, 6.8 gramı Şeker, 64,6 miligramı Magnezyum, 203 miligramı Potasyum, 1.93 mikrogramı Selenyum, 3.37 miligramı Demir, 0,553 miligramı Manganez, 227 miligramı Teobromin'dir. Ayrıca karbonhidrat ve kafein içerir.

- Kronik Hastalıklara Karşı Korur

Bitter çikolata, bitkilerde organik bir bileşik olan polifenollerle doludur. Polifenollerin kilo, kronik hastalık, hücre çoğalması ve metabolizma düzenlemesi dahil olmak üzere sağlığınız üzerinde olumlu etkisi vardır. Polifenoller açısından zengin diyetlerin belirli kanserlere, kalp hastalığına, nörodejeneratif hastalığa, Tip 2 diyabete (şeker hastalığı), gastrointestinal sorunlara ve daha fazlasına karşı koruma sağlayabilir.

- İnsülin Duyarlılığını Artırır

Bitter çikolata, kakao ve çikolatadaki ana flavonoid türü olan flavanoller açısından zengin olan kakaodan yapılır. Flavanoller, antioksidan ve anti inflamatuar özellikler de dahil olmak üzere birçok sağlık yararına sahip bitki kimyasallarıdır. Flavanoller ayrıca oksidatif stresi azaltarak vücudun glikozu nasıl metabolize ettiğini de iyileştirebilir, bu da insülin duyarlılığını artırabileceğini ve Tip 2 diyabet riskini azaltabilir.

- Beyin Fonksiyonunu Artırır

Bitter çikolata yemek beyin fonksiyonlarını artırabilir. Kakao veya bitter çikolata, bölgeye kan akışını artırarak bilişsel işlevi iyileştirebilir. Bitter çikolata ayrıca, stresi azaltabilen ve ruh halini iyileştirebilen beynin zevk ve ödülle ilgili alanlarını uyarır.

- Kalp Hastalığı Riskini Azaltır

Bitter çikolata kardiyovasküler hastalıklar ve özellikle kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olabilir. Orta derecede bitter çikolata tüketiminin felç riskini ve diyabet riskini de azalttığı da biliniyor. Kalple ilgili bitter çikolata faydaları, yüksek flavonoid içeriğinden gelir. Sağlık açısından en fazla faydayı elde etmek için, %70 veya daha fazla kakao içeriğine sahip bir bar bitter çikolata seçtiğinizden emin olun.

- Kolesterol Seviyelerini Kontrol Etmeye Yardımcı Olur

Kolesterol sayınız başlıca 2 sayıdan oluşur: yüksek yoğunluklu lipoprotein (HDL - iyi kolesterol) ve düşük yoğunluklu lipoprotein (LDL -kötü kolesterol). Çok fazla LDL'niz varsa ve yeterli HDL'niz yoksa, kolesterol arterlerin iç duvarlarında birikerek kalp hastalığı gibi belirli hastalıklara yakalanma riskinizi artırır.

Bitter çikolata tüketmenin LDL kolesterol ve açlık kan şekeri seviyelerinde önemli bir azalma ile sonuçlandığını göstermektedir. Flavonoidler, hücresel antioksidan etkiler ve azaltılmış inflamasyon yoluyla HDL (iyi kolesterol) işleyişini iyileştirme potansiyelindedir. Obez ve aşırı kilolu kişilerde koroner kalp hastalığı ile ilişkili kandaki belirli LDL (kötü kolesterol) parçacıklarının sayısını azalttığını buldu.

- Yüksek Tansiyonu Düşürebilir

Bitter çikolatadaki flavanollerin vücudu endotelde nitrik oksit üretmesi için uyarabildiğini ve bu da kan damarlarını gevşetmeye yardımcı olduğunu gösteriyor. Böylelikle atardamarlardaki kan akışını iyileştirir ve kan basıncını düşürmeye yardımcı olur ve kan pıhtılaşması riskini azaltır, bu da hipertansiyonun düşmesine yardımcı olur.

- Güçlü Bir Antioksidan Kaynağıdır

Bitter çikolata mükemmel bir antioksidan kaynağıdır. Yaban mersini ve Acai üzümü gibi faydalı meyvelerden daha fazla antioksidan bulunur. Antioksidan, hücrelerimizi serbest radikallerin neden olduğu hasarlardan korur ve kanserin önlenmesinde rol oynayabilir.

- Bağırsak Sağlığını İyileştirebilir

Bitter çikolatadaki flavonoidler bağırsaklarınızdaki mikrobiyotayı iyileştirmeye yardımcı olur. Laktobasil ve bifidobakteri türleri gibi iyi bakterileri artırır ve klostridia gibi kötü bakterileri azaltır. Bitter çikolatanın iyi bağırsak bakterilerinin büyümesini uyararak prebiyotik bir etki gösterdiğini gösteriyor.

Bitter Çikolatanın Sağlığa Zararları Nelerdir?

Birçok insan bitter çikolatanın acı tadını sevmediği için genellikle sütlü çikolatayı veya daha düşük kakao yüzdesine sahip bitter çikolatayı tercih eder. Bununla ilgili sorun, kakao yüzdesi ne kadar düşükse, ürüne o kadar fazla şeker eklenir. Şekeri artırılmış bir ürün ise bitter çikolatanın sağlığa faydalarını azaltır. Çikolata ne kadar koyu/acımsı olursa, o kadar az şeker içerir ve o kadar çok kakao katısı elde edersiniz.

Bu yüzden, ölçülü olarak koyu/acımsı çikolata, tatlı bir ihtiyacı tatmin etmenin ve polifenol gibi güçlü antioksidanların alımını artırmanın harika bir yoludur. Ancak her şeyde olduğu gibi çok bitter çikolata tüketmek, fazla kalori olarak dönüş yapar ve bazı sağlık koşullarını kötüleştirebilir.

- Kafein İçerir

Bitter çikolata, sağlığınız üzerinde olumlu etkisi olan güçlü besinlerle doludur, ancak aynı zamanda sütlü çikolata veya beyaz çikolatadan daha yüksek kafein içeriğine sahiptir. Kafeine duyarlıysanız, bitter çikolata içeriğine dikkat edin. 56 gram bitter çikolata 50-60 miligram arası kafein içerebilir. Kafeinden kaçınmak için Bitter çikolata, yatmadan 4-6 saat önce yemelisiniz. Kafein, Xanax gibi bazı ilaçlarla da etkileşime girebilir. Reçeteli ilaçlar kullanırken ne kadar kafein almanın güvenli olduğunu sağlık uzmanınıza sorun.

- Kilo Alımına Katkıda Bulunur

Bitter çikolatanın tadını çıkarırken porsiyon büyüklüğüne dikkat edin, çünkü çok fazla bitter çikolata yemek, kalorisi ve doymuş yağ içeriği nedeniyle kilo alımına ve daha fazla sağlık sorununa neden olabilir. Bitter çikolata ayrıca şeker içerir ve fazla tüketildiğinde insülin duyarlılığı üzerinde ters etkiye sahip olabilir.

- Böbrek Taşı Riskini Artırır

Böbrek taşı riskiniz varsa, oksalat içeriği nedeniyle bitter çikolatadan kaçınmalısınız. 1-2 kare bitter çikolata yerken, sindirim sürecinde oksalatları bağlamak için kalsiyum açısından zengin gıdalarla birlikte yemelisiniz.

- Reflü Hastalığı Semptomlarını Kötüleştirebilir

Reflü hastalığı ile yaşayan insanlar çikolatadan kaçınmalıdır. Bitter çikolata, bazı insanlarda reflüyü şiddetlendirdiğine inanılan kafein içerir. Ayrıca yağ oranı yüksektir ve midenizin daha yavaş boşalmasına neden olabilir ve bu da asit geri akışının meydana gelme olasılığını artırır.

Dip Not: Bitter çikolatanın sağlığa faydaları fazladır. Fakat yalnızca kakao katılarının yüzdesi yeterince yüksekse. Daha fazla flavanol ve sağlığa yararlarından faydalanmak için en az %70 kakao içeriğine sahip bitter çikolata seçmelisiniz. Daha acımsı tadı kaldırabiliyorsanız %80 veya daha yüksek kakao içeriğine sahip bir bitter çikolata seçin.